Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

27. σύνθημα στον τοίχο

Είναι το σύνθημα που θα ήθελα να γράψω σε όλους τους τοίχους σήμερα.
Ας  παρεξηγηθώ. Αυτό δεν θα το άλλαζα με τίποτα..  :)

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

26. μίλα ,ρε πούστη μου..



Οι «επώνυμοι» ομοφυλόφιλοι –με ελάχιστες ακτίνες φωτός- τηρούσαν ανέκαθεν έναν κώδικα σιωπής στη χώρα μας. Όλοι ξέρουμε τη σεξουαλική τους ταυτότητα ,αλλά αφού οι ίδιοι δε μιλούν, συνεχίζουμε κι εμείς οι «ανώνυμοι» να τυλιγόμαστε πιο σφιχτά με το μανδύα της σιωπής και να μπαίνουμε βαθύτερα στη ντουλάπα . Το ίδιο συνέβαινε και σε άλλες χώρες, ώσπου το aids και οι απώλειες που επέφερε ,έσπασε τη σιωπή κι ευαισθητοποίησε κόσμο. Σήμερα στις προηγμένες κοινωνίες τα θέματα, που τίθενται, αφορούν στη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων σε lgbt άτομα.

Στην Ελλάδα είμαστε ευγενικοί και 'καθωσπρέπει' με αλήθειες. Σε ιδιωτικές συζητήσεις και άρθρα μάλιστα , γίνεται λόγος για το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Τι είναι όμως ιδιωτικότητα; Το να προστατεύεις από τα media με ποιον είσαι, τι κάνεις ή πού πας, αυτό είναι πράγματι ιερό δικαίωμα. Το να ξέρουν όμως κι οι πέτρες ότι είσαι gay ή λεσβία και να επιτρέπεις στο δημοσιογράφο να ρωτά «γιατί δεν παντρεύτηκες;» κι  εσύ να μιλάς για αναμονή του «κατάλληλου ατόμου», απέχει πολύ απ’ την προστασία του ιδιωτικού βίου.

Τελικά, ποια είναι τα διακριτά όρια ανάμεσα στην υποκρισία και την επίκληση προστασίας της ιδιωτικότητας; Μας αφορά, άραγε, τι κάνει η λεσβία τραγουδίστρια στο κρεβάτι της ή ο gay βουλευτής με το φίλο του ή με ποια «τα έχει» η λεσβία δημοσιογράφος ; Καθόλου ! Είναι δική τους υπόθεση. Οι άνθρωποι που διαθέτουν τη δύναμη της αναγνωρισιμότητας  όμως ,θα ήταν καλό ,να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση διακρίσεων και αδικιών. Οι άνθρωποι της τέχνης , των γραμμάτων, της πολιτικής , της βιομηχανίας θεαμάτων , δεν είναι αόρατοι…

«Καλό για ποιον;», θα ρώταγε κάποιος. Για όλους, είναι η απάντηση .  Για την κοινωνία . Για τους φοβισμένους lgbt ανθρώπους , για τους ανενημέρωτους  straight που διώχνουν παιδιά απ’ το σπίτι, για τα παιδιά ,που πρέπει να μάθουν πως ο έρωτας είναι πολυδιάστατος. Για όλους. Και πιο πολύ για τους ίδιους. Αν φοβούνται το κόστος , ας  συνειδητοποιήσουν επιτέλους, πως οι straight ξέρουν. Αλλά συνεχίζουν να τους ψηφίζουν, να ακούνε τα τραγούδια τους , να διαβάζουν τα βιβλία τους ,να βλέπουν τις εκπομπές τους . Ξέρουν , αγαπητέ επώνυμε gay. Ξέρουν, αγαπητή επώνυμη λεσβία. Το λένε ευθέως σε μας τους ‘ανώνυμους’ ομοφυλόφιλους. Το λεν και μεταξύ τους. Αλλά δε σταματούν να επιλέγουν ό,τι δημιουργείς με το ταλέντο , την εργατικότητα και τις γνώσεις σου.

Το ξέρει κι η μάνα σου επίσης. Δεν το υποψιάζεται…Το ξέρει , αγαπητέ επώνυμε gay . Το ξέρει ,αγαπητή επώνυμη λεσβία. Όπως ξέρεις κι εσύ , πως θα συνεχίσει να σ’ αγαπά , αν σ’ αγαπούσε αληθινά, και δε θα πληγωθεί αλλά θα νιώθει περισσότερο περήφανη, που είσαι ειλικρινής. Αρκεί να της δώσεις να καταλάβει. Για να καταλάβει και να  σταθεί πλάι στο ‘άσημο’ παιδί της η μάνα, που ζει κάπου στην επαρχία. Για να μη φοβάται «τι θα πει ο κόσμος», αφού ο κόσμος θα έχει ακούσει εσένα , την βουλευτίνα , τη δημοσιογράφο, τον υπουργό, το συγγραφέα ,το δήμαρχο, τον ηθοποιό , τον τραγουδιστή, τον επιστήμονα , να λέει :
«Είμαι λεσβία». «Είμαι gay»


                                               

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

25.Σύγχρονος ελληνικός μεσαίωνας-μέρος δεύτερο



Η εκκλησία δεν έχει ισχύ, αν οι πολιτικοί πάψουν να φέρονται σαν κυνηγημένες όρνιθες. Μα πόσες κότες έχει αυτός ο τόπος δεξιά κι αριστερά; …Η μία κότα δηλώνει πως «αδικεί τον εαυτό του, όποιος δεν πήγε στο άγιο όρος» (εκατομμύρια γυναίκες αδικούμε εαυτόν δηλαδή που απαγορεύεται να πάμε) , η άλλη κότα λέει πως «συνομιλεί με το Θεό» και δεκάδες άλλες κότες σιωπούν μπροστά σε δεσποτάδες , που εκφοβίζουν και βρίζουν. Για να μη χάσουν ψηφαλάκια θρησκόληπτων κι απαίδευτων «κανονικών» ελληναράδων...

Στη δεκαετία του ’80  υπήρχε τουλάχιστον ο Μάνος Χατζηδάκης που προειδοποιούσε για το φασισμό της παντοδύναμης τότε φιλοπασοκικής αυριανής. Τα βλέπουμε τώρα με τους χρυσαυγίτες , που ανήκουν στην ίδια φάρα με τους λαϊκιστές αυριανιστές. Όταν πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι ,συγγραφείς και καλλιτέχνες σιωπούν μπροστά στον σημερινό σκοταδισμό του παπαδαριού, δεν είναι καλό σημάδι όμως...

Ζούμε το άκρον άωτο του φαρισαϊσμού στην Ελλάδα του 2014. Άνθρωποι χλευάζονται , ξυλοκοπούνται και εκφοβίζονται επειδή είναι  αλλοδαποί ή ομοφυλόφιλοι και οι άνθρωποι του πνεύματος(;)  και της πολιτικής σιωπούν. Όταν δυο γυναίκες πολιτικοί  (Κανέλη και Δούρου) δέχτηκαν επίθεση από ανεγκέφαλο χρυσαύγουλο, εξανέστησαν άπαντες .Όταν 15 νεοναζί  ξυλοκόπησαν άγρια ομόφυλο ζευγάρι ανδρών προχτές στο Παγκράτι , όταν ζευγάρι λεσβιών δέχτηκε επίθεση στην Περαία  Θεσσαλονίκης πριν δυο βδομάδες, ποιος αντέδρασε;  

Διάβασα  πως είχαμε 5 ομοφοβικές επιθέσεις μες στο καλοκαίρι… Το 2012  βρετανικό λεσβιακό περιοδικό ,στα Top 10 lesbian holiday destinations  είχε στην 1η θέση  Λέσβο , Μύκονο και Σαντορίνη , στην 3η το Άμστερνταμ και στην 8η την Ίμπιζα…Αναρωτιέμαι, άραγε γνωρίζουν οι χιλιάδες αυτές γυναίκες από ευρωπαϊκά κράτη , σε ποια μεσαιωνική χώρα έρχονται και πόσο μπορεί να κινδυνεύουν; Άραγε γνωρίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες σε τι κότες απευθύνονται ,όταν συνομιλούν με Έλληνες πολιτικούς;

Ο σύγχρονος ελληνικός μεσαίωνας, όπως κάθε μεσαίωνας , που έχει τις ρίζες του στην αμάθεια , τη θρησκοληψία και τη μισσαλοδοξία , αντιμετωπίζεται με εκπαίδευση κι ενημέρωση. Οι πανεπιστημιακοί , οι συγγραφείς , οι καλλιτέχνες , οι δάσκαλοι οφείλουν να αντιδράσουν απέναντι στις διακρίσεις , τις επιθέσεις και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων. Καιρός είναι να μιλήσουν. Ο Όσκαρ Ουάιλντ , νομίζω, έλεγε πως «όλα τα κακά πράγματα συμβαίνουν χάρη στη σιωπή των καλών ανθρώπων».

Εν κατακλείδι για όλη την κατάσταση ευθύνεται και η σιωπηλή πλειοψηφία που κρίνει, πως δεν την αφορούν τα τεκταινόμενα . Μέχρι ο φασισμός και το σκοτάδι να χτυπήσει την πόρτα τους..                            
                       

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

24.Σύγχρονος ελληνικός μεσαίωνας-μέρος πρώτο


Όταν στην Ευρώπη αναπτύσσονταν (14ο- 18ο αι.) η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός, που προήγαγαν τον ορθολογισμό , την επιστημονική πρόοδο και τα δικαιώματα του Ανθρώπου , στην περιοχή μας κυριαρχούσε ο πρώτος ελληνικός Μεσαίωνας, που ονομάζουμε Βυζαντινή και οθωμανική αυτοκρατορία. Ο λαός ζούσε στο φόβο και την αμάθεια , η εξουσία μοιραζόταν ανάμεσα σε εκκλησία και χριστιανούς (αργότερα μωαμεθανούς) μονάρχες και η εκπαίδευση παρέχονταν κυρίως από εκκλησιαστικά ιδρύματα με σκοπό τη συντήρηση των παραπάνω εξουσιών. 

Στον 21ο αιώνα στη χώρα μας αναβιώνει ο σύγχρονος ελληνικός μεσαίωνας, που έχει πολλά στοιχεία ομοιότητας με τον πρώτο μεσαίωνα. Οι ηγέτες υποβαθμίζουν την εκπαίδευση , χρησιμοποιούν  βία, ψέματα και τρομοκρατία μέσω των ΜΜΕ ,για να καταστήσουν τους πολίτες πειθήνιους και παθητικούς  και η εκκλησία εμπλέκεται σε κοινωνικά και πολιτικά  δρώμενα χωρίς να έχει θεσμική και λαϊκή εξουσιοδότηση.

Διάβαζα τις επιστολές των μητροπολιτών προς τον Σαμαρά για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Δε θα σταθώ στις βρισιές τους απέναντι στα ΛΟΑΤ άτομα. Ούτε θα αξιοποιήσω το επιχείρημα πως οι άνθρωποι που επικαλούνται το λόγο του Θεού θα έπρεπε να εστιάζουν στην αγάπη , στην κατανόηση κλπ κλπ. Η αγραμματοσύνη τους ,μου έκανε εντύπωση ,και το θράσος τους.

Την αγραμματοσύνη των ρασοφόρων , που δεν ξέρουν καν τι σημαίνουν οι λέξεις που ξεστομίζουν , την κατάλαβα από μικρή. Άκουγα π.χ.  παπάδες να μιλούν για  «τον πλούσιο που δε μπορεί να μπει στη βασιλεία των ουρανών, όπως η καμήλα δεν χωρά να περάσει από τη βελόνα» κι αναρωτιόμουν τι σχέση έχει η κάμιλος (τριχιά) με την κάμηλο. Στις πρόσφατες επιστολές υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα αγραμματοσύνης. Γέλασα άσχημα ειδικά με τις ελληνικούρες του δεσπότη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, που αυτοπροσδιορίζεται και ως «πανεπιστημιακός δάσκαλος».

Το θράσος τους από την άλλη είναι ανεκδιήγητο. Ουσιαστικά εκβιάζουν Σαμαρά και βουλευτές με τα ψηφαλάκια γιαγιάδων, αμαθών και εθνικο-φασιστόμουτρων. Και το κάνουν απροκάλυπτα, διότι  γνωρίζουν, πως οι περισσότεροι πολίτες είναι ανιστόρητοι. Αν οι Έλληνες γνώριζαν το ρόλο της εκκλησίας επί τουρκοκρατίας , γερμανικής κατοχής και εμφυλίου δε θα ανέχονταν τους ρασοφόρους πατερούληδες. Αν οι Έλληνες είχαν ουσιαστική δημοκρατική πολιτική αγωγή δεν θα ανέχονταν από  ρασοφόρους δημοσίους υπαλλήλους (που δεν κινδυνεύουν να απολυθούν) να εκβιάζουν βουλευτές με «αφορισμούς».Αναρωτιέμαι ,αν το κάνουν και γιατί γνωρίζουν  πως ο τόπος τούτος δεν έχει πια και πολλούς πνευματικούς ανθρώπους να αντισταθούν στο σκοταδισμό και τη μισσαλοδοξία…

 
(Στο βίντεο κοιτάζω το κοριτσάκι δεξιά πίσω από τον παπά...Βλέπει τους μεγάλους που ακούν σιωπηλοί τον παπά να αποκαλεί τους γονείς και τους Έλληνες  ανόητους , γιατί αγοράζουν το κουκλάκι, που έχει μέσα του το διάβολο και την πορνεία...)

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

23. οι χώρες όσων «έτρωγαν βελανίδια»



Στις ευρωπαϊκές χώρες , είναι τοις πάσι γνωστό, πως «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, οι κάτοικοι ζούσαν σε σπήλαια κι έτρωγαν βελανίδια». Σε αυτές τις χώρες  εφαρμόζονται προγράμματα για την αντιμετώπιση της ομοφοβίας με συνεργασία Πανεπιστημίων , σχολείων , Δήμων και LGBT οργανώσεων. Οι πράξεις μίσους εναντίον ΛΟΑΤ ατόμων τιμωρούνται ,όπως προβλέπουν διατάξεις της ΕΕ. 

Στη χώρα μου η ορθόδοξη εκκλησία έχοντας μεγαλύτερη ισχύ από την Καθολική ,που αποτελεί κράτος, δεν επιτρέπει στους κυβερνώντες , δηλαδή στους εκπροσώπους του λαού να εφαρμόσουν ανάλογες πολιτικές. Επίσης πολλοί ‘κανονικοί’ με ανώτερο DNA κάτοικοι της χώρας μου,  χλευάζουν τις πολιτικές αυτές ,διότι ως «απόγονοι του Πλάτωνα , Σωκράτη και Αριστοτέλη» δε γίνεται να εξομοιωθούν με τους βάρβαρους ,ξετσίπωτους ,παλιοπούστηδες ευρωπαίους.

Διαβάζω από το «Πλάτωνα Συμπόσιο». Μιλά ο Σωκράτης για τον Αλκιβιάδη : «..Ο έρωτας αυτουνού του ανθρώπου κατάντησε μεγάλο βάσανο για μένα. Από τη στιγμή που τον ερωτεύτηκα δεν έχω πια το δικαίωμα ούτε να κοιτάξω ούτε να κουβεντιάσω με κανέναν άλλο όμορφο..».

 ΙΣΠΑΝΙΑ :  Το 2005 ο Θαπατέρο νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων. Ως το 2012  έγιναν πάνω από 22.000 γάμοι  . Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν  ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα και ίδια νομοθεσία για υιοθεσίες και κληρονομικά δικαιώματα. Η καθολική Εκκλησία  αντιτέθηκε αλλά οι πολιτικοί απεδείχθησαν ισχυρότεροι σε μια χώρα ,που είχε χούντα επί 40 χρόνια.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : Η Πορτογαλία μια καθολική χώρα ,που ταλαιπωρήθηκε από μακροχρόνια χούντα 50 ετών  , αναγνώρισε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2010. Προβλέπονται ρυθμίσεις για ξένους υπηκόους που μπορούν να παντρευτούν, ακόμη και αν ο γάμος μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου δεν αναγνωρίζεται στη χώρα τους. 

ΒΕΛΓΙΟ : Ο πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, παρέστη στο gay pride των Βρυξελλών στις  17 Μαίου, ημέρα κατά της Ομοφοβίας , όπου  παρέλασαν 100.000 άτομα. Φέτος στην παρέλαση Υπερηφάνειας υπήρξε και γκρουπ αστυνομικών. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός του Βελγίου δέχεται τα φιλιά μιας transexual.

   


ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ  40χρονος Σαβιέ Μπετέλ, που  έχει δηλώσει ανοιχτά τη  σεξουαλική του ταυτότητα,  είναι ο πρώτος γκέι πρωθυπουργός  του Λουξεμβούργου. Στη φωτογραφία με τον σύντροφό του.

 


ΟΛΛΑΝΔΙΑ :  ο γάμος μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου είναι γεγονός από το 2001.Η Μarije Cornelissen Λεσβία ευρωβουλευτής ,ανέφερε μεταξύ άλλων στην Επιτροπή το 2010. 

 
"Κυρία Πρόεδρε,
Φανταστείτε ότι έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο με μια γυναίκα για χρόνια και πάτε μαζί στην Ιταλία ή στην  Ελλάδα, όπου βρήκατε δουλειά . Όλα πάνε πολύ καλά για μερικά χρόνια, αλλά ξαφνικά έρχεται η καταστροφή. Η αγαπημένη σας σύντροφος πέφτει θύμα τροχαίου και καταλήγει στη μονάδα εντατικής . Δεν θα μπορείτε  να είστε σε θέση να πάρετε οποιεσδήποτε αποφάσεις για τη σύντροφο της ζωής σας, ούτε  καν να είστε στο πλευρό της για να κρατήσετε το χέρι της, διότι δεν υπάρχετε και δεν έχετε καμία σχέση μαζί της…"
   

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

22. … η χώρα μου…



Ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα έκφρασης. Ένα από αυτά είναι η βία και οι εγκληματικές πράξεις μίσους εναντίον LGBT ατόμων.  Η εκκλησία , η εκπαίδευση , τα ΜΜΕ και η πολιτική προάγουν και συντηρούν αυτόν το φασισμό. Αιτία όμως και κυριότερος φορέας των προκαταλήψεων , της βίας και του μίσους  , είναι το ανάθεμα της κοινωνίας: η οικογένεια.

Από την οικογένεια ξεκινά  ο φόβος κι ο ρατσισμός. Από την οικογένεια διδάσκεται η απέχθεια προς την ετερότητα. Με φράσεις μειωτικές για τα ομοερωτικά άτομα , με μηνύματα  απαξιωτικά  για τους gay , με εξυβρίσεις συμπεριφορών που αξιολογούνται ως ομοφυλοφιλικές, τα παιδιά – τα str8 παιδιά- μαθαίνουν από μικρά να μισούν. Και τα LGBT παιδιά μαθαίνουν να φοβούνται και να ντρέπονται ,επειδή γεννήθηκαν έτσι  .

Η ομοφοβία εξαλείφεται αν αποτελέσει βασικό πυλώνα της κοινωνίας η αποδοχή της διαφορετικότητας, που πρέπει να αρχίσει να διδάσκεται και να εφαρμόζεται στα σχολεία. Το παιδί των ομοφοβικών γονιών , ακούγοντας το μπαμπά να θεωρεί πως «η τηλεόραση προβάλλει τους ανώμαλους gay» και τη μαμά να πρεσβεύει πως «το ροζ είναι κοριτσίστικο χρώμα» ,όταν πηγαίνει σχολείο, έχει ήδη διαμορφώσει ρατσιστικές βάσεις . Εκεί μαθαίνει πως οι πρόγονοί του ήταν «ανώτεροι και ήρωες» , πως οικογένεια σημαίνει «άντρας ενώνεται δια γάμου με γυναίκα και κάνουν παιδάκια» και πως «το σεξ γίνεται για αναπαραγωγή του είδους».

Έτσι  περίπου διαμορφώνονται οι  περισσότεροι πολίτες της χώρας μου.

Η χώρα που  γεννήθηκα , σπούδασα  και εργάζομαι δεν είναι ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, διότι δεν αναγνωρίζει σε όλους τους πολίτες της τα ίδια δικαιώματα. Η χώρα μου παραβιάζει την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κι έχει καταδικαστεί γι’ αυτό αλλά αδιαφορεί.. Οι πολιτικοί της χώρας μου , όταν επιχείρησαν να θεσπίσουν σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια , το απέσυραν μόλις επενέβησαν εκπρόσωποι της εκκλησίας, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, άσχετοι με νομοθεσία και διοίκηση.

Στη χώρα μου, αν κάποιος μου επιτεθεί γιατί έχω διαφορετική θρησκεία, χρώμα ή πολιτικές πεποιθήσεις , το Σύνταγμα  και οι νόμοι με καλύπτουν. Αν κάποιοι όμως μου επιτεθούν βίαια ,επειδή περπατάω πιασμένη με μια γυναίκα ή φιλιέμαι με μια γυναίκα ,κανείς νόμος ή υπηρεσία δε με προστατεύει . Αντίθετα μπορεί να γίνω αντικείμενο χλευασμού λόγω της σεξουαλικής μου ταυτότητας.

Στη χώρα μου , μια μέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο , που οι  καλές οικογένειες και οι  θεοσεβούμενοι πολιτικοί γιόρτασαν  σε εκκλησίες και μοναστήρια ,
ένα ζευγάρι λεσβιών στην Περαία Θεσσαλονίκης υπέστη βίαιη επίθεση ,
 ( http://lesbianbimafia.blogspot.gr/ )  επειδή περπατούσαν πιασμένες απ’ το χέρι. Στη χώρα μου ο ιατροδικαστής στον οποίον απευθύνθηκαν, ως θύματα ξυλοδαρμού οι δύο γυναίκες, δεν τις εξέτασε λόγω της ‘3ήμερης αργίας'.


  Η χώρα μου –την οποία κάποτε ξένο περιοδικό χαρακτήρισε  ως μεγάλο μπουρδέλο  – είναι η Ελλάδα.



Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

21. Ολιγοήμερη απόδραση


Ευήλιοι  και ευάεροι χώροι. Άμεση επαφή με τη φύση. Δυο βήματα απο τη θάλασσα. Μηδενικός χρόνος για κλείσιμο δωματίου.



 
 Δεν απαιτούνται  επίσημα ή ειδικά για την περίσταση ενδύματα. Επιβάλλεται ελεύθερο κι ανοιχτό μυαλό.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

20. Πώς την θέλετε τη λεσβία σας;

Είναι φανερό, πως οι τηλεοπτικοί λεσβιακοί χαρακτήρες προωθούν ένα ιδεατό «αποδεκτό» πρότυπο . Βλέπε Grays Anatomy, Waterloo Road, Shortland Street, Orange is the New Black , Los Hombres de Paco, Coronation Street κλπ.

Πώς είναι αλήθεια οι λεσβίες στις τηλεσειρές;  Απλούστατα :  femmes! Αν εξαιρέσω μία Heather Peace , που είναι  soft butch και την Kate Moennig, που πρόβαλε το απόλυτο tomboy πρότυπο ως Shane, οι άλλες όλες είναι «Αλίκη Βουγιουκλάκη»! (όχι ως ‘Πίπης’ !) Είναι τυχαίο αυτό; Και γιατί επιλέγεται αυτό το πρότυπο; Μήπως είναι πιο εύπεπτο στα str8 στομάχια; Και πόσο έχει επηρεάσει τις λεσβίες ;

Αυτά τα ερωτήματα είχα μετά από συζήτηση για τις λεσβίες της tv (που ‘πλήθυναν’,όπως ειπώθηκε)  σε παρέα γυναικών ,στην οποία βρισκόταν και κάποια, που αυτοπροσδιορίζεται ως bi. Δώδεκα χρόνια την ξέρω, με γυναίκες μόνο πάει, αλλά είναι bi!  Ξέρει απ’ έξω όλες τις λεσβιακές σειρές κι όλες τις  διάσημες λεσβίες του πλανήτη. Δεν είναι κακό αυτό, μπορείς να την πεις και μορφωμένη. Λεσβία μην την πεις μόνο ! Και μη ρωτήσεις ,αν γνώρισε κάναν άντρα πρόσφατα,  σε πυροβόλησε! Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν bi,  ούτε πως είναι κάτι κακό να είναι κάποια bi , να εξηγούμαι.

Αυτή η ‘bi’ όμως είχε την άποψη πως «το femme στυλ ,που προβάλλει η tv ,είναι πιο ‘γοητευτικό’ και πως αν πρόβαλε και τις ανδροπρεπείς λεσβίες (έτσι τις αποκάλεσε), δεν θα ήταν πολύ ‘ατράκτιβ’ ως εικόνα». Σε αυτές τις τοποθετήσεις συνήθως έχω ένα δίλλημα : « Να βρίσω ή να γελάσω δυνατά;»  Γέλασα. Συζητήσαμε βέβαια αλλά δε βγήκε άκρη, γιατί η κοπέλα είναι στόκος. Πρεσβεύει για παράδειγμα ,πως ,όταν λέω πως είμαι λεσβία, ‘μειώνω’ τον εαυτό μου…

Δεν ξέρω, γιατί κάποιες εκφράζουν απόψεις για την κοινωνικά αποδεκτή εικόνα των λεσβιών. Υποθέτω, δεν έχουν αποδεχτεί τη δική τους ταυτότητα και νιώθουν καλά, όταν βάζουν σε τάξη συμπεριφορές και εικόνες άλλων. Πιθανολογώ ακόμη ,πως έχουν επηρεαστεί από τηλεοπτικά πρότυπα. Για κείνο όμως που είμαι σίγουρη, είναι πως σε τέτοιες δηλώσεις υπολανθάνει ομοφοβία.

Τελικά κάνουμε διακρίσεις μεταξύ μας; Οκ, τα γούστα καθεμιάς είναι σεβαστά , αλλά ,γιατί  να βάζουμε σε καλούπι τις λεσβίες; Για την ομορφιά της διαφορετικότητας, δε μιλάμε; Σε κάποια μπορεί να αρέσει η  τύπισσα με πλούσιο στήθος και μοιραίο ύφος , σε άλλη η τύπισσα με καθόλου στήθος και ‘boyish' ύφος. Αυτό  κάνει τη μία άσχημη και την άλλη όμορφη;  Άσε, που στο σεξ πολλές γυναίκες αλλάζουν.. Βλέπεις λεσβία εντελώς butch να μεταμορφώνεται σε Pillow Princess και λεσβία femme (που ..πιο Lipstick ,πεθαίνεις) να γαμάει τρελά σα ναύτης σε λιμάνι μετά από οχτάμηνο στο πέλαγος!

Αντιγράφω από το μπλογκ femmes.gr ( εξαιρετική δουλειά, κορίτσια!) την τοποθέτηση της Portia De Rossi  : Everyone is their own kind of lesbian. To think there is a certain way to dress or to present yourself in the world, is just one more stereotype, we have to fit into”.
 Αυτή την άποψη δε θα’πρεπε να υιοθετούμε;

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

19. Αφού ο κόσμος καίγεται..



Η Τζέλα πήγε στο «vaginas hair style» της γειτονιάς , να αλλάξει  look . Εκεί βρήκε καλές φίλες : Τη Τζίνα, τη Τζέσσυ, τη Τζέφφυ και τη Τζούλια!

Η Τζένη , ειδικευμένη στην αισθητική αιδοίου,  έδωσε στις φίλες την collection με  ανατρεπτικές κομμώσεις, που προτάσσει η μόδα!  Άνοιξε και την tv ,που έδειχνε ένα πάρτι της Αλεξίου με τις κολλητές της. Φορούσαν  όμως όλες γάντια σαν καθαρίστριες και  τα κορίτσια  έκαναν «μπλιαχ» ,γι’ αυτό  άλλαξε κανάλι . Αλλά κι εκεί  έδειχνε κάτι κακοντυμένα παιδάκια ξαπλωμένα χάμω  σε  μια εντελώς άκυρη περιοχή για κάμπινγκ, που την έλεγαν ..Γάζα. Τα κορίτσια πάνε μόνο Μύκονο ,Πάρο και τρέντυ ντεστινέισιονς  , οπότε  έκλεισαν την tv κι έβαλαν  το «Να μ’ αφήσεις ήσυχη θέλω» της Πάολα(ς)!

Η Τζόντυ, η «βοηθός vaginas  hairstylist» , που ονειρεύεται να γίνει «art director κομμωτικής αιδοίου» , έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα στυλ της σεζόν ξεφυλλίζοντας ένα λεύκωμα , που δημιούργησε μια λεσβία, ως ειδική  στο αντικείμενο. «Αχ, κι εγώ θέλω να γίνω κάποτε για λίγο λεσβία, αναφώνησε περιχαρής η Τζένη. « Αχ, ναι , είναι πολύ τρέντυ! » ,συμφώνησε η Τζούλια.
 Η Τζόντυ με επαγγελματικά μπλαζέ ύφος άρχισε την παρουσίαση διαβάζοντας το λεύκωμα της λεσβίας ειδικού!
 « Οι εικόνες αποτυπώνουν  ένα πρότυπο που έχει εκλείψει .Ευδοκιμούσε στις δεκαετίες’60 και ’70 , που κυριαρχούσε ο Μπακούνιν. Από κει προήλθε ο όρος ‘αναρχοκουμμούνι’!  Πήγαινε ασορτί με αξύριστες μασχάλες. Θεωρείται πλέον tres passe ακόμη και σε μοναστήρια! ».  Η Τζέλα απόρησε ,που ο daddy της αποκαλεί τον παππού αναρχοκουμμούνι , αν και δεν έχει μουνί, αλλά δεν είπε τίποτα

Η Τζόντυ  συνέχισε: «Η μόδα εξελίσσεται ραγδαία στις δεκαετίες ’80 και ’90. Κυριαρχεί ο ρομαντισμός ! Ελαφρά ψαλιδίσματα , ανεπαίσθητες αισθητικές παρεμβάσεις , σχήματα καρδιάς , ανάδειξη της φυσικότητας και οι ‘κουπ’ συνδυάζονται με θάλασσα. Η επέλαση του στρινγκ προωθεί τη βραζιλιάνικη κόμμωση , δηλαδή  το σχηματισμό ενός μικροσκοπικού  ισοσκελούς τριγώνου πάνω από τα  έξω μουνόχειλα».
Και η Τζόντυ ολοκλήρωσε : «Ο 21ος αιώνας είναι η επανάσταση!  Μερική ή πλήρης απαλλαγή από τρίχες , τατουάζ, σχηματισμός σουρεαλιστικών σχεδίων , προβολή των έξω και έσω χειλέων, piercing ! Η συμβολή των λεσβιών υπήρξε καθοριστική .Το σύνθημα  ‘διεκδικώ το  ανθρώπινο δικαίωμά μου για ποιοτικό γλείψιμο’ ,επέφερε  ρηξικέλευθες προτάσεις στο Pussy hairstyle».  
 
Στην έξοδο κάθισαν σε ένα café  αναζωογονημένες . Η Τζέσσυ άνοιξε το tablet και σέρφαρε. Έπεσε  σε ένα blog που έγραφε  κάτι για έναν παλιοπούστη, που απειλούσαν να του κάψουν το σπίτι κάποιοι νοικοκυραίοι  αλλά η ίδια δεν ήταν παλιοπούστης , οπότε δεν την αφορούσε κι επέλεξε  να διαβάσει το blog του ψαγμένου ,  χαρισματικού, ευφυούς, τρέντυ και ανατρεπτικού blogger, που γράφει σαν  pitsirikos , και που, όταν οι άνθρωποι  σ’ αυτόν τον τόπο έχουν πρόβλημα, τους προτρέπει να αλλάξουν τόπο.
 Η Τζέσσυ χάρηκε που δεν ανήκει σε είδος, που πρέπει να αλλάξει τόπο , επειδή ‘είναι αυτό που είναι’ ,κι άρχισε να σχεδιάζει τις διακοπές της στην «άγονη γραμμή» , την τελευταία λέξη της μόδας  για ανατρεπτικούς  με χιούμορ, που ταιριάζει απόλυτα  και με το look ,που επέλεξε για το μουνί της.